כיצד ניתן לשלב את שפת הקשב בבית הספר?

על השיטה

שפת הקשב הינה תכנית לאימון מנטלי המתבססת על ממצאים בחקר המוח ובפסיכולוגיה ומטרתה להקנות לילדים מיומנויות של קשב, ויסות עצמי, סבלנות וסובלנות, אמפתיה, ושיפור תחושת המסוגלות העצמית.

שפת הקשב מתמחה בהפניית הילדים אל מה שמתרחש מבחינה תחושתית ורגשית בעולמם הפנימי. התכנים מועברים באמצעות התבוננות והפניית קשב לנשימה, לגוף, לתחושות, לרגשות, לחושים, לתנועה ולעולם הדמיון.

התכנית מבוססת על פיתוח מיומנות בקשיבות  (mindfulness). כיוון שזו מיומנות, המתפתחת על ידי אימון ותרגול, שפת הקשב כוללת שיעור שבועי לכל כיתת אם בליווי והשתתפות של מחנכת הכיתה. לאורך השבוע המחנכת משתמשת בשפת הקשב ומתרגלת אותה באופנים שונים: למשל, בתחילת היום, לפני מבחן או  לשם יצירת ריכוז בכיתה.

קיים מחקר מדעי רב על קשיבות, ותוכניות דומות לילדים מפותחות היום בארה"ב ואנגליה. התוכנית הישראלית היתה חלוצה, ונחשבת לאחת מהתוכניות הטובות שפועלות היום בעולם.

קיים גם מחקר רב על קשיבות אצל מבוגרים – למעלה מאלפיים מחקרים מדעיים (peer-reviewed). נמצא שהיא מובילה להפחתת מתח ולחץ ותורמת לשיפור באיכות החיים, אמפתיה ויציבות נפשית. אימון קשיבות מעבה חלקים מסויימים במוח, ומחזק את מערכת החיסון.

הישגים עיקריים

לאחרונה, עלה לכותרות בית הספר תל חי בו מיושמת השיטה מזה עשר שנים. בית הספר, הממוקם בדרום תל אביב והיה נחשב בעבר בית ספר "קשה" מככב היום בראש טבלת המיצ"ב. מנהלת בית הספר, עינת ברגר, שילבה את שפת הקשב בתוכנית הלימודים, ומדווחת על שינוי עצום ברמת האלימות ובאקלים הבית-ספרי.

כיצד ניתן לשלב את שפת הקשב בבית הספר?

מפתחת התוכנית גב' שימי לוי עובדת היום עם מרכז מודע, בית הספר לפסיכולוגיה, המרכז הבינתחומי בהרצליה. התכנית פותחה על ידי גב' לוי במסגרת המרכז הישראלי לרפואת גוף-נפש, והיא מועברת מזה כ-10 שנים בבתי-ספר ומסגרות חינוכיות אחרות.

שילוב שפת הקשב בבית-הספר מתחיל בהשתלמות וליווי של צוות ההוראה וההנהלה.

מנהלים המעוניינים בהשתלמות של שפת הקשב מוזמנים לפנות לד"ר אסף פדרמן או ד"ר נאוה לויט בן-נון במרכז מודע, המרכז בינתחומי בהרצליה.navalb@idc.ac.il

להתרשמות נוספת:

כתבה בערוץ 2               www.bit.ly/keshev-video

כתבה בעיתון הארץ          www.bit.ly/keshev-haaretz

מאמר בהד החינוך          www.bit.ly/keshev-hed

מאמר בגלובס                www.bit.ly/keshev-globes

תלמידים מספרים על שפת הקשב:

"תודה על זה שלימדת אותנו להירגע ולנשום. עכשיו אני  יודע להירגע לפני מבחנים. זה לא היה סתם איזה שיעור, זה היה שיעור שנהנים ולומדים בו זמנית." (אסף, כתה ו')

"שפת הקשב זה נעים ומרגיע כי: שאני רב עם ילד או שמעצבנים אותי אני הולך לצד וסופר נשימות ונרגע. לפני שבוע ניסיתי לעשות ובאמת הרגשתי אחרת. הרגשתי רגוע ונעים כאילו לא קרה כלום." (אלירן, כתה ה')

"רציתי להגיד תודה שלימדת אותי להקשיב ללב. למדת אותנו לאהוב את עצמנו ולתת לנו מתנות… אני רוצה שתדעי שבלי השיעורים שנתת הייתי ממש משתגע. עצוב לי שרק בשנה הבאה נפגש אבל זה לא נורא." (אמיר, כתה ג')

"אני רוצה שתדעי שאת זאת שהרגעת אותי כי פעם הייתי עצבנית ומתפרעת אבל בזכות השיעורים שהעברת לנו אני פחות עצבנית." (שיר, כתה ו')

"מה שאני חושב על שפת הקשב זה שזה עוזר לי להתרכז בלימודים וגם שאני מתרגל את זה בבית זה מאוד מועיל." (שי, כתה ה')

"השיעורים שלך עזרו לי להצליח יותר במבחנים. לא להילחץ לדעת איך להירגע, ועוד הרבה דברים. אני מודה לך על החיוך המאושר שכל שיעור הענקת לנו." (אווה, כתה ו')

"בשפת הקשב אני מרגיש משוחרר כאילו לא קרה כלום. אוירה נעימה הרגשה טובה כיף וזה גם מלמד אותי כלי לחיים." (אלירן, כתה ה')

"רציתי להגיד תודה על שלימדת אותי לעצור לפעמים ולנשום." (אלמוג, כתה ג')

"שפת הקשב היא שפה מיוחדת שמפתחת את הדמיון. היא עוזרת לא רק בתוך חדר מדיטציה אלה גם בחוץ כמו : מבחנים, כיתה, תחרויות." (עידן, כתה ה')

"שפת הקשב בשבילי זה מקום שבו משחררים את כל הלחצים ואוספים את כל האנרגיות הטובות." (שחף, כתה ה')

"תדעי שאת מורה מצוינת. את שינית אותי ממש כמו קסם. לימדת אותי להפעיל את הדמיון. נתת לי רעיונות כשאני כועסת לנשום ולהירגע." (רונה, כתה ג')

"כל הדברים שלימדת אותנו הם נפלאים. פעם אחת ילד התחיל לצעוק אמרתי לו :תנשום 3 נשימות וככה הרגעתי אותו הוא נשם נשימות ונרגע. זה היה שיעור מרגיע ונפלא." (לאון, כתה ג')

%d בלוגרים אהבו את זה: