שפת הקשב הינה תכנית לאימון מנטלי המתבססת על ממצאים בחקר המוח ובפסיכולוגיה ומטרתה להקנות לילדים מיומנויות של קשב, ויסות עצמי, סבלנות וסובלנות, אמפתיה וחמלה ושיפור תחושת הערך והמסוגלות העצמית. התכנית פותחה על ידי שימי לוי והמרכז הישראלי לרפואת גוף נפש, והיא מועברת מזה כ-10 שנים בבתי-ספר ומסגרות חינוכיות אחרות.
התכנית מבוססת על תרגול טכניקת הקשיבות (mindfulness) – טכניקה המתרגלת מיומנות של להיות בקשב בכל רגע ורגע והתבוננות לא-שיפוטית בתהליכים הגופניים והמנטליים. מיומנות זו נמצאה בעלת יכולת לגרום לשינויים חיוביים באזורים מוחיים הקשורים לקשב, רגשות וקוגניציה. כמו כן, נמצא שטכניקת הקשיבות המותאמת לילדים הינה בעלת השפעות חיוביות ביותר על רמות האלימות, יכולת הלמידה והציונים ותחושת המסוגלות העצמית של הילדים.
מטרת התכנית
שפת הקשב מתמחה בהפניית הילדים אל מה שמתרחש מבחינה תחושתית ורגשית בעולמם הפנימי. מטרתה להקנות ולפתח מודעות עצמית וסביבתית, ריכוז, שקט פנימי, יכולת להירגע, תחושת בטחון, נוכחות, היכרות עם רגשות וויסות רגשי. התכנית נותנת כלים יישומיים להפחתת תגובתיות ולהגברת יכולת ההכלה של מצבים שונים בחיים.
הישגי התכנית
התכנית יוצרת שינוי באקלים הבית ספרי. המתבטא בתרבות הדיבור ובדרכי ההתנהגות של התלמידים והצוות. ניכרת הפחתה באלימות פיזית ומילולית והתגברות השליטה העצמית. ילדים ומורות מדווחים כי התכנית סייעה בפיתוח מיומנות של שקט ורוגע, ריכוז וויסות עצמי, פיתוח מודעות עצמית וחברתית, הכרה בערך עצמי ובעולם הפנימי, הגברת יכולת הבחירה ועשיית שינויים מודעים בחיים.
מתכונת התכנית
- התכנים מועברים באמצעות התבוננות והפניית קשב לנשימה, לגוף, לתחושות, לרגשות, לחושים, לתנועה ולעולם הדמיון.
- השיעור מתקיים אחת לשבוע, לכיתת אם שלמה בליווי המחנכת, בחדר מיוחד שמוקצה לפעילות, בו כל ילד מקבל מזרון משלו – מרחב אישי.
- התרגול נלמד בשכיבה, בישיבה, בעמידה ובתנועה.
- התרגול מדיטטיבי וחוזר על עצמו במטרה להקנות כלים לריכוז ופיתוח מיומנויות קשב.
- עיקר השיעור מאפשר לילד זמן איכות עם עצמו ומעודד חקירה עצמית של עולמו הגופני והמנטלי. במקביל הכיתה השלמה עוברת תהליך כקבוצה. תתאפשר קירבה, שיתוף ופתיחות בין התלמידים.
- התלמידים יפונו לביטוי של ציור או כתיבה, ביומן לביטוי עצמי – מחברת שפת הקשב.
- במהלך השיעור המחנכות רוכשות כלים לשימוש ותרגול בכיתה במהלך השבוע.
טיפוח צוות ההוראה
תנאי להצלחת התכנית, הוא מספר מפגשים מקדימים עם צוות המורות, וכן מפגשי השתלמות ותמיכה במהלך השנה. המטרה לטפח את המורות, ולסייע בידן להפעיל את עקרונות התכנית בכיתות. אפשר לשלב גם הרצאה על הרקע התיאורטי והמחקרי של התוכנית ועל ויתרונותיה.
הודו למורה כי טוב
כתבה מאת נועה לימונה שהתפרסמה במוסף הארץ ב-26.8.11
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1239501.html
קשב ללא הפרעה
מאמר על שפת הקשב מאת אילן פרנקל שהתפרסם בהד החינוך, דצמבר 2008 להורדה
אתם חייבים להיות מחוברים על מנת לשלוח תגובה.